Gratis webinar d. 26 august: Konkret model - Skab en sund arbejdsplads gennem effektive indsatser
Forside
/
Viden
/
Artikler
/
Medarbejdertilfredshed der betaler sig – sådan gør du

Medarbejdertilfredshed der betaler sig – sådan gør du

23/4/2025
·
0   min.
Artikler
Psykologisk tryghed

Medarbejdertilfredshed booster din virksomheds succes. Få praktiske tips og tricks til, hvordan du skaber trivsel, der gavner både medarbejdere og bundlinjen.

Af
Jonas Bro
Partner

Jonas har en M.Sc. i Finance og Strategic Management, uddannet reserveofficer i Hæren og certificeret coach.

Jonas har en M.Sc. i Finance og Strategic Management, uddannet reserveofficer i Hæren og certificeret coach.

Vi kender det alle. Den der følelse mandag morgen, hvor man enten glæder sig til at møde ind på jobbet – eller mest af alt har lyst til at trække dynen op over hovedet. For dig som leder, er der en verden til forskel på, om dine medarbejdere møder ind med det første eller det andet mindset.

Trivsel er simpelthen en kæmpe faktor i hverdagen, og den påvirker både stemningen, samarbejdet og i sidste ende også bundlinjen hos din virksomhed. 

For når Maria fra kundeservice føler sig værdsat og har overskud, smitter det af på hendes samtaler med kunderne. Når udviklerne Thomas og Sarah trives i deres team, bliver de ved med at udfordre hinanden til at finde bedre løsninger. Og når Henrik fra salg er glad for sin arbejdsplads, fortæller han det til sit netværk, som måske bliver interesserede i at arbejde hos dig.

Derfor vil vi i dette indlæg dele erfaringer med, hvordan du som leder kan arbejde med medarbejdertilfredshed på en måde, der giver mening – både for medarbejderne og for forretningen. For selvom ordet "medarbejdertilfredshed" kan lyde som et fluffy konsulent-begreb, handler det i bund og grund om at skabe en arbejdsplads, hvor mennesker trives og udvikler sig sammen.

Hvad er medarbejdertilfredshed?

Lad os være ærlige fra starten – medarbejdertilfredshed handler mere end bare gratis frokost og en årlig sommerfest og julefrokost. 

Det handler om den grundlæggende følelse, dine medarbejdere har, når de er på arbejde. 

Er der plads til både at vokse fagligt og være sig selv? Bliver deres ideer hørt? Føler de sig som en værdifuld del af noget større?

Når vi taler om medarbejdertilfredshed, taler vi om summen af alle de store og små ting, der gør en arbejdsdag god. Det er alt fra det helt basale – som at have det rette udstyr og ordentlige arbejdsforhold – til de mere uhåndgribelige ting som følelsen af at blive respekteret af sin leder og have et godt forhold til kollegerne. Det er balancen mellem at blive udfordret og samtidig have overskud til at hente børn klokken 15. 

Og det er visheden om, at ens arbejde faktisk gør en forskel.

Læs mere: Guide til bedre trivsel på arbejdspladsen: 5 gode råd

Hvad betyder medarbejdertilfredshed for virksomheden?

Glade medarbejdere er selvfølgelig dejligt i sig selv, men lad os være mere konkrete og kigge på, hvad der egentlig sker i en virksomhed, når medarbejderne trives.

Det er måske åbenlyst, men folk, der er glade for deres arbejde, bliver længere tid i deres stillinger. Det betyder færre timer brugt på jobopslag, ansættelsessamtaler og oplæring af nye medarbejdere. 

Og vigtigere endnu – du bevarer værdifuld viden og erfaring i virksomheden.


Men der er også en helt anden dynamik på spil. 

Tilfredse medarbejdere tager oftere initiativ og kommer med nye idéer. De tør sige til, når noget kunne gøres bedre, fordi de ved, at deres input bliver taget seriøst. De springer gerne til, når en kollega har brug for hjælp, fordi de føler sig som del af et fællesskab. Og de tænker ud af boksen, fordi de ved, at det er okay at begå fejl undervejs. Dét er psykologisk tryghed i højeste potens. Få en gratis mini masterclass i psykologisk tryghed her.

Generelt er glade medarbejdere også mere produktive. Det understøttes bl.a. af en undersøgelse software-virksomheden Slack lavede i 2023. Her svarede 82% af deres medarbejderne, at dét at de følte sig glade og engagerede, var en afgørende faktor for deres produktivitet.


Der er også en tredje effekt, som dine kunder nok vil lægge mærke til. 

Glade medarbejdere skaber glade kunder. Når medarbejderne trives, smitter det af på kunderne. God energi er nemlig svær at fake. Og tilfredse kunder kommer tilbage – både som kunder og som potentielle nye medarbejdere. 

På den måde bliver høj medarbejdertilfredshed til en positiv spiral, der styrker hele virksomheden. Eller sagt på en anden måde: En investering i medarbejdertilfredshed er ikke en udgift – det er en investering i virksomhedens fremtid, der betaler sig tilbage mange gange.

I en artikel i Harvard Business Review kigges der på 28 års data, hvor tallene tydeligt viser, at virksomheder med høj medarbejdertilfredshed præsterer bedre end deres konkurrenter med 2,3 - 3,8% højere årlige aktieafkast.

Metoder og teorier til måling af medarbejdertilfredshed

Det er svært at forbedre noget, man ikke måler. Og når det kommer til medarbejdertilfredshed, er det vigtigt at måle på den rigtige måde.

Ingen har nemlig lyst til at blive reduceret til et tal i et regneark.

Den klassiske medarbejdertilfredshedsundersøgelse har selvfølgelig stadig sin plads, men den giver kun et øjebliksbillede. Den sande indsigt kommer ofte fra kombinationen af forskellige målemetoder.

Derfor er de løbende samtaler guld værd. Når du har regelmæssige 1:1 samtaler med dine medarbejdere, viser du, at du er interesseret i deres trivsel – Og så øger det chancen for, at du får tidlige advarsler om potentielle problemer.

Hold samtalerne uformelle og prøv at lytte mere, end du taler – selvom vi godt ved det kan være svært. Ofte kommer de vigtigste indsigter, når medarbejderen føler sig tryg nok til at være ærlig.

Se gratis webinar: Sådan leder du en feedbackkultur

Exit-interviews er en anden vigtig kilde til viden. Når medarbejdere forlader virksomheden, er de ofte mere åbne omkring, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Brug denne feedback konstruktivt – ikke til at pege fingre, men til at identificere områder, der kan forbedres.

Det vigtige er, at du bruger data og dine observationer aktivt. Lav konkrete handlingsplaner baseret på feedback og vis medarbejderne, at deres input bliver taget alvorligt ved at handle på det. 

For når medarbejderne kan se, at deres feedback fører til positive forandringer, bliver de mere engagerede i at bidrage til udviklingen.

Læs mere: Sådan giver og modtager du konstruktiv feedback

Herzbergs to-faktor teori

Når du måler og arbejder med medarbejdertilfredshed, er det altid relevant at have Herzbergs to-faktor teori i baghovedet. 

Den amerikanske psykolog Frederick Herzberg har nemlig udviklet en teori, som skelner mellem to typer faktorer, når det kommer til medarbejdertilfredshed; nemlig de såkaldte “hygiejnefaktorer” og “motivationsfaktorer”.

Hygiejnefaktorer er de grundlæggende ting, der skal være på plads for at undgå utilfredshed. Det er forhold som løn, de fysiske arbejdsforhold, ledelse, firmapolitikker og jobsikkerhed. 

Interessant nok viser Herzbergs forskning, at disse faktorer ikke i sig selv skaber tilfredshed – de forebygger bare utilfredshed. Det er lidt ligesom at have en god madras. Du tænker ikke over den, når den er god, men du kan bestemt mærke det, når den er dårlig.

Motivationsfaktorerne er derimod det, der for alvor skaber arbejdsglæde og engagement. 

Det handler om anerkendelse, udviklingsmuligheder, ansvar, selve arbejdets indhold og følelsen af at udrette noget meningsfuldt. Det er disse faktorer, der får folk til at gå på arbejde med et smil.

Denne forståelse er vigtig, når du måler medarbejdertilfredshed. 

For eksempel kan en lav score på hygiejnefaktorer være et rødt flag, der kræver hurtig handling. Omvendt er det ofte gennem fokus på motivationsfaktorerne, at du kan løfte tilfredsheden fra "okay" til "fremragende".

I praksis betyder det, at din måling bør dække begge dimensioner:

Ved at skelne mellem disse to typer faktorer, bliver det lettere at prioritere indsatserne. Start med at sikre, at hygiejnefaktorerne er på plads, og fokuser derefter på at styrke motivationsfaktorerne. 

På den måde skaber du både et solidt fundament og mulighed for ægte arbejdsglæde.

Sådan øger du medarbejdertilfredsheden

Som leder kan det nogle gange føles overvældende at skulle arbejde med medarbejdertilfredshed, for hvor skal man begynde? 

Lad os se på nogle konkrete veje til at skabe positive forandringer – og nej, det behøver ikke koste en formue.

Det er selvfølgelig uoverskueligt, hvis du vil implementere det hele på én gang. Derfor kan du til en start vælge dem, der: 

  1. Matcher jeres virksomhedskultur
  2. Imødekommer medarbejdernes reelle behov
  3. Kan implementeres ordentligt inden for budgettet
  4. Skaber værdi for både medarbejdere og virksomhed

Start med de tiltag, der giver størst effekt i forhold til indsatsen, og byg gradvist videre derfra.

Skriv din mail og få adgang til ressourcen

Når du indtaster din mail giver du os mulighed for at holde kontakten. Vi skriver når der er nye ressourcer, artikler eller podcasts.

Noget gik galt, prøv venligst igen!
Af
Jonas Bro
Partner

Jonas har en M.Sc. i Finance og Strategic Management, uddannet reserveofficer i Hæren og certificeret coach.

Jonas har en M.Sc. i Finance og Strategic Management, uddannet reserveofficer i Hæren og certificeret coach.

+100
Virksomheder har brugt os

Fra forandring til styrke

Opdag hvordan Feedworks ledelseprogrammer kan forberede dig og dit team til en konstant skiftende verden

Book gratis sparring

Få mere viden

AI i ledelse: Sådan bruger du AI hensigtsmæssigt

AI er ofte blevet omtalt som noget futuristisk og teknologidrevet, men for den moderne leder handler det i stigende grad om konkrete anvendelser i en travl hverdag.

Pausekultur: Stress og pausemiljø på arbejdspladsen

Denne artikel gennemgår sammenhængen mellem pausekultur og arbejdsrelateret stress. Du får en detaljeret forståelse af, hvordan forskellige typer pauser påvirker medarbejdernes mentale og fysiske velvære, samt konkrete strategier til at opbygge et sundt pausemiljø på arbejdspladsen.

Humor på kontoret: Et socialt værktøj med dobbeltsidet effekt

Humor er befriende og latter kan lette en stemning. I Danmark er jokes og ironi næsten en fast del af vores kultur. Men humor på arbejdspladsen har en dobbeltsidet effekt, hvor den både kan skade og gavne arbejdsmiljøet.

Artikler
Kultur
Lær mere