Gratis webinar d. 2. maj: Forstå de 3 typer af feedback
Forside
/
Viden
/
Artikler
/
“Hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være med at sige noget overhovedet “, Lyder det bekendt?

“Hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være med at sige noget overhovedet “, Lyder det bekendt?

15/5/2018
Artikler
Teams

High performance teams (og ægteskaber) kræver den rigtige balance mellem positiv feedback og konstruktiv-negativ feedback.

Sådan skaber du balance

Vi kan alle være enige om, at ovenstående er en god attitude, men er det egentlig produktivt? Ikke udelukkende. Vi er nødt til at have i baghovedet, at det egentlige formål med feedback er at hjælpe andre til at forbedre sig, og ikke at de skal have det rart. Selvfølgelig siger jeg ikke, at du skal være uforskammet - vær ordentlig, altid - velvidende at dit mål er at videregive dine synspunkter tydeligt og specifikt. I effektiv feedback er balance selvfølgelig også essentielt, fuldstændig ligesom når du spiser salat til aftensmad for bagefter at forkæle dig selv med lidt is til dessert.

At balance er nøglen til livet, kommer nok ikke som den store overraskelse. Hvad du måske ikke er klar over er, at balancen kan forbedre både produktiviteten i dit team og sågar redde dit ægteskab. Tal om at slå to fluer med et smæk?

Prøv at læs om karimatisk ledelse her.

High performing teams

Ifølge et studie foretaget af Emily Heaphy og Marcial Losada, så er dét, som adskiller teams med høj og lav performance mest; forholdet mellem positiv feedback (for eksempel, “Godt arbejde med din præsentation, jeg oplever særligt, at din pointe om X er relevant fordi..”) og konstruktiv-negativ feedback ( “Jeg lagde mærke til, at du ikke har taget det vigtige aspekt X med i din præsentation, det synes jeg, at du skal tage med næste gang.”)

Lad os kigge lidt på tallene, skal vi ikke?

Mens teams med lav performance har et forhold på 0,36 : 1, som betyder, at de giver næsten 3 gange så mange negative kommentarer som positive, så er højt performende teams oppe på hele 5,6 : 1 - eller næsten 6 postive kommentarer for hver negativ.

Betyder dette, at jo færre “negative” kommentarer du modtager, des bedre bliver du?

Ikke ligefrem. Det er blevet vist (bl.a. af HBR), at negativ feedback faktisk hjælper dig videre i din udvikling som professionel. Ikke desto mindre, skal du overveje at give en stor del positive inputs, hvis du ønsker, at dine korrigerende kommentarer skal være effektive.

Et langt lykkeligt ægteskab

Nok om arbejdet for nu, lad os komme til et mere saftigt emne!

Vi lægger ud med dårlige nyheder: Du kan ikke rigtig undgå konflikter med din hustru eller ægtemand. Hvad du derimod godt kan, er at forsøge at blive sammen så længe som muligt - og hvordan det?

Konstruktiv feedback spiller faktisk også en vigtig rolle her. I følge et studie af Dr. John Gottman, en af de top 10 mest indflydelsesrige terapeauter gennem det sidste årti og medstifter af Gottman Institutet , så har stabile ægteskaber et 5:1-forhold mellem positivitet og negativitet i deres interaktioner.

For ustabile- og ægteskaber i opløsning er forholdet derimod 0,8 : 1.

Altså, du skal vær ikke bange for at skændes med din partner, det er sundt af flere årsager, men mens du gør det - så glem ikke at rose ham/ hende for, hvor dygtige de er i køkkenet.

Af Matilde Rebori og Morten Melby.

Skriv din mail og få adgang til ressourcen

Når du indtaster din mail giver du os mulighed for at holde kontakten. Vi skriver når der er nye ressourcer, artikler eller podcasts.

Noget gik galt, prøv venligst igen!
+100
Virksomheder har brugt os

Fra forandring til styrke

Opdag hvordan Feedworks ledelseprogrammer kan forberede dig og dit team til en konstant skiftende verden

Book gratis sparring

Få mere viden

8 konkrete værktøjer som skaber psykologisk tryghed

Guide: 8 konkrete redskaber som du kan bruge allerede i dag, til at styrke den psykologiske tryghed.

Webinar om de 3 typer af feedback og værdien af dialogen
Webinar: Forstå de 3 typer af feedback

Gratis webinar for ledere, HR-professionelle og medarbejdere, der ofte indgår i feedbackdialoger, som en del af deres arbejde (eller for dig, der bare ønsker at blive klogere på feedback)

Sådan styrkes den mentale sundhed på arbejdspladsen

Mental sundhed er et altafgørende aspekt på enhver arbejdsplads - og i livet generelt - og heldigvis er der de seneste mange år også kommet mere fokus på netop dette aspekt. Mental sundhed og trivsel er dog ikke noget, der kan tages for givet, og det er afgørende for både det enkelte menneskes livskvalitet og virksomhedens præstation. Det er altså ikke længere nok at sikre, at medarbejdere blot er til stede på arbejdspladsen – det er vigtigt, at de trives og har det mentalt godt.

Artikler
Psykologisk tryghed
Lær mere